OPDRACHT BROEKEMA WEGENBOUW: AAN DE SLAG OP DE DIEPENRING GRONINGEN

//OPDRACHT BROEKEMA WEGENBOUW: AAN DE SLAG OP DE DIEPENRING GRONINGEN

Het is nog maar een paar jaar geleden dat de stad Groningen oranje kleurde op de laatste dag van april. Op een enkele verdwaalde toerist na, is er tegenwoordig weinig oranje meer in het straatbeeld te vinden op de voormalige koninginnedag. Echter, wie er zondag 30 april 2017 de Diepenring in Gronigen passeerde, kan de oranje parade moeilijk zijn ontgaan.

Aanpak Diepenring Groningen

In opdracht van Broekema Wegenbouw, mocht WEMAC samen met partner Koninklijke Oosterhof Holman (KOH) aantreden bij de Aanpak Diepenring Groningen. Een mooie klus op een bijzondere locatie. In de eerste van drie fases werd het asfalt vernieuwd vanaf de Ebbingestraat tot het Kattendiep.

Om geluidsoverlast voor de omgeving te beperken werd hiervoor geluidsreducerend asfalt gebruikt. Ook werd er een roodgekleurde fietsstrook aangelegd. “De opdrachtgever stelt hoge eisen aan het aanleggen van het geluidsreducerende asfalt, dit mocht alleen uitgevoerd worden door een partij die over aantoonbare ervaring met dit type asfalt beschikte. Daarom hebben we hiervoor KOH en WEMAC ingeschakeld.”, vertelt projectleider Henk Bonninga van Broekema Wegenbouw.

Strakke planning

Zondagochtend om 03.00 uur werd er afgetrapt met freeswerkzaamheden. Nadat 12 auto’s van niet-oplettende bewoners waren weggesleept, konden drie asfaltfrezen (100cm., 60cm en 50 cm) direct in actie, aangevuld met verschillende veegzuigwagens en een wegdekreiniger. Toen het freeswerk was afgerond, kon de kleeflaag aangebracht worden, waarna om 7.30 uur gestart werd met het aanleggen van de deklaag. Hierbij maakten de verschillende vrachtwagens, asfaltmachines, walsen en een mobiele kraan de Grijpskerkse invasie compleet. “Door de strakke tijdsplanning konden de eerste kruisingen om 12.00 uur alweer opengesteld worden voor het verkeer. Aan het einde van de middag kon de weg in zijn geheel weer geopend worden”, aldus Bonninga.

Bijzondere omstandigheden

Het werken in het centrum van Groningen is niet te vergelijken met het werk buiten de bebouwde kom. Het gebrek aan ruimte, de verschillende soorten asfalt, de strakke planning in combinatie met het nachtwerk: allemaal factoren die bijdragen aan de complexiteit van het werk.

Bonninga vult aan: “Omdat het asfalt langs de grachten loopt hebben we speciale wapening in de funderingslaag in de vorm van een honingraat aangelegd. Dit in verband met de zware busbelastingen in de toekomst. Ook kun je er in Groningen op rekenen dat je in de nachtelijke uren te maken krijgt met uitgaanspubliek. Gelukkig hebben we hier, ook door de inzet van de verkeersregelaars, weinig last van gehad”. Uiteindelijk is het werk onder leiding van Broekema Wegenbouw, veilig, vlot en naar volle tevredenheid afgerond!

DSC_1377-3
Diepenring Groningen Frees
DSC_1438-4
DSC_1478-8
DSC_1349-1